Wat is de Atkins Voedingsmethode®?
De Atkins Voedingsmethode® ("ANA®") is een wetenschappelijk bewezen voedingsstrategie voor gewichtsbeheersing en een betere gezondheid gebaseerd op een koolhydraatbeperkte voeding. Deze voedingsstrategie benadrukt voedzame koolhydraten als onderdeel van een uitgebalanceerd maaltijdplan dat verschillende eiwitten en goede vetten bevat, terwijl de hoeveelheid koolhydraten die het meeste invloed op de bloedsuiker hebben, wordt beperkt. De ANA® verschaft iedereen de informatie die men nodig heeft voor het vinden van het persoonlijke niveau van koolhydraatconsumptie. Onder dat niveau valt u af en boven dat niveau komt u aan.

Fase 1: Inductie

Beperk de koolhydraatconsumptie tot 20 gram per dag, en haal koolhydraten in de eerste plaats uit salades en andere niet-zetmeelhoudende groente.

Fase 2: Voortgezet gewichtsverlies (VG)

Voeg koolhydraten toe in de vorm van voedzame en vezelrijke levensmiddelen, door in de eerste week 25 gram per dag te gaan eten, in de daaropvolgende week 30 gram per dag enzovoorts tot u niet meer afvalt. Dan trekt u 5 gram koolhydraten van uw dagelijkse consumptie af zodat u rustig doorgaat met afvallen.

Fase 3: Pre-handhaving

Maak de overgang van afvallen naar op gewicht blijven door elke week uw koolhydraatconsumptie in stappen van 10 gram te verhogen zolang u heel langzaam blijft afvallen.

Fase 4: Levenslange handhaving

Kies uit een gevarieerd assortiment levensmiddelen, maar houd uw koolhydraatconsumptie in de gaten om te garanderen dat u op gewicht blijft en u goed blijft voelen. Deze levenswijze is de basis voor een levenslange betere gezondheid.

De Atkins Voedingsmethode® is geen dieet, maar een levenslange voedingsfilosofie, die zich richt op de consumptie van voedzame, onbewerkte levensmiddelen en vitamine/mineralen supplementen. Bovendien beperkt Atkins de hoeveelheid bewerkte/geraffineerde koolhydraten (die meer dan 50 procent van de voeding van vele mensen uitmaken), zoals levensmiddelen met veel suiker, brood, pasta, cereals en zetmeelrijke groente. De belangrijkste   vitamine/mineralensupplementen bestaan uit een breed-spectrum multivitaminetablet en een capsule met essentiėle olie/vetzuren. Naar schatting 20 miljoen mensen over de hele wereld zijn met deze voedingsfilosofie begonnen sinds Dr. Atkins' Dieetrevolutie in de jaren zeventig van de vorige eeuw verscheen en dit was het fundament van het behandelingsprotocol voor patiėnten bij het Atkins Center for Complementary Medicine in New York (1984-2003).

De Atkins voedingsprincipes (Atkins Nutritional Principles®)

De kern van de Atkins Voedingsmethode® wordt gevormd door vier principes die worden ondersteund door een stevig fundament van medisch en voedingswetenschappelijk onderzoek.

  1. U valt af. Dat kan eigenlijk niet anders. Zowel mannen als vrouwen die de Atkins afvalmethode volgen verliezen gemakkelijk kilo's en centimeters. Voor de kleine groep mensen die een bijna onoverkomelijke stofwisselingsweerstand tegen gewichtsverlies hebben zijn er manieren om de hindernissen die hun succes in de weg staan, te overwinnen. Het optimaliseren van uw lichaamsgewicht is een waardevol onderdeel van elk op de gezondheid gericht programma, omdat een aanzienlijk overgewicht over het algemeen een indicatie is van mogelijke gezondheidsproblemen, nu of in de toekomst. De wegsmeltende kilo's maken plaats voor vele voordelen en die zijn niet alleen kosmetisch.

  2. De verdwenen kilo's komen er niet meer bij. Dit is het punt waarop de Atkins Voedingsmethode® de meeste andere diėten vér achter zich laat. Bijna elke ervaren dieethouder is wel eens aan een afvalprogramma begonnen, heeft er hard aan gewerkt, is heel veel kilo's kwijtgeraakt en heeft die in een paar maanden of misschien een jaar allemaal weer teruggekregen. Dit is meestal het gevolg van de te verwachten consequentie van vetarme/caloriearme diėten, namelijk: honger. Hoewel veel mensen het wel een poosje kunnen verdragen om honger te hebben, kunnen slechts zeer weinigen dat hun hele leven volhouden. Het is geen pretje om u altijd van alles te moeten ontzeggen. Als de biologische kloof tussen honger en bevrediging te groot wordt, kan de reactie verbazend snel gaan, wat zowel hartbrekend als vernederend is. Maar dat is het probleem met diėten die de hoeveelheden voedsel beperken. Het Atkins programma weigert om honger als levenswijze te accepteren. Mensen die Atkins doen, ontdekken geleidelijk wat hun persoonlijke niveau van koolhydraatconsumptie is, het instrument waarmee zij hun leven lang een gezond gewicht kunnen handhaven.

  3. U wordt veel gezonder. De verandering is verbazingwekkend. Met Atkins voldoet u aan uw voedingsbehoefte door goede en gezonde levensmiddelen te eten en junkfood te vermijden. Als resultaat valt de vermoeidheid van uw schouders af als een zware winterjas die u per ongeluk in de zomer aangetrokken had. Dit gebeurt niet alleen omdat de kilo's verdwijnen, maar ook omdat de lichamelijke gevolgen van een slecht functionerende bloedsuiker- en insulinestofwisseling verdwijnen. Mensen die Atkins doen voelen zich al een stuk beter voordat zij hun streefgewicht bereiken. Als zij eenmaal het catastrofale, moderne dieet van geraffineerde koolhydraten verwisselen voor gezonde, ongeraffineerde levensmiddelen, gaan ze weer voelen dat ze leven!

  4. U legt de permanente fundering voor het voorkomen van ziekten.U verandert uw leven en dat, geloof het maar gerust, is nog belangrijker dan volgend jaar zomer de blits maken op het strand. Door het volgen van een persoonlijk afgestemde koolhydraatbeperkte voedingsmethode, waardoor de insulineproductie verlaagd wordt, zullen mensen die een hoog risico lopen van chronische ziekten zoals cardiovasculaire aandoeningen, hoge bloeddruk en diabetes, een opmerkelijke verbetering in hun klinische parameters zien. En de rest van ons hoeft niet bij de risicogroep voor ernstige aandoeningen te gaan horen. Zo simpel is dat.