Veel voorkomende vragen - Gezondheid en medische vragen

De hierin gepresenteerde informatie is op geen enkele wijze bedoeld als medisch advies of als vervanging voor een medisch consult. Deze informatie moet worden gebruikt in combinatie met de begeleiding en behandeling door een arts, vooral als u medicijnen inneemt, zoals diuretica (plaspillen) of medicijnen voor uw bloeddruk of diabetes. Of u nu wel of niet op uw streefgewicht bent, raadpleeg altijd uw huisarts voordat u met dit programma begint zoals u met elk voedingsprogramma zou doen. Uw arts dient dan een bloedonderzoek uit te voeren zodat u uw beginwaarden hebt voor de juiste follow-up en zodat u uw onderhoudsniveau van koolhydraatconsumptie op u persoonlijk kunt afstemmen. Net als bij elk ander programma mogen de afvalfasen van het Atkins low carb dieet bloedsuikercontrole-programma niet gevolgd worden door dialysepatiŽnten, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Waarom is mijn eetlust teruggekomen?

Het is normaal om rond etenstijd honger te hebben . Het is abnormaal om een onbedwingbare trek te hebben. Als u merkt dat u vaak erg veel honger hebt, dan wacht u misschien te lang tussen de maaltijden of u eet niet voldoende eiwit, vet of vezels. Onderzoek welke levensmiddelen u onlangs hebt toegevoegd en bepaal of deze eventueel suiker of geraffineerd graan bevatten. Controleer of u nog steeds een normale hoeveelheid eiwit en vetten eet. Als uw honger afneemt als u meer van de toegestane levensmiddelen eet, dan kunt u uw gang gaan en die eten. Als er niets is wat helpt, stopt u met de levensmiddelen die u het laatste hebt toegevoegd tot u uw eetlust weer onder controle hebt.

Ik heb astma, kan ik dan wel Atkins lowcarb dieet doen?

Er is geen reden waarom iemand met astma Atkins low carb dieet niet kan doen. Natuurlijk moet iedereen met een medische aandoening met een arts praten alvorens met een gewichtsverliesprogramma te beginnen.

Ik gebruik de pil, kan ik dan wel Atkins lowcarb dieet doen?

Er is geen onderzoek uitgevoerd om te evalueren welk effect een gewichtsverliesprogramma heeft op de werkzaamheid van orale anticonceptiemiddelen. Omdat anticonceptiepillen oestrogeen bevatten, kunnen zij wel invloed hebben op de mogelijkheid tot afvallen met Atkins low carb dieet. Oestrogeen maakt dat er meer vet in uw weefsel wordt opgeslagen in plaats van dat het in energie wordt omgezet. Dit verhoogt ook de insulineresistentie, waardoor afvallen nog moeilijker wordt.


Kunnen mijn gezonde nieren schade oplopen als ik Atkinsdieet doe?

Wetenschappelijk onderzoek naar de hoeveelheid eiwit die bij de Atkins low carb  methode wordt geconsumeerd, heeft tot op heden geen schadelijke invloed op gezonde nieren aangetoond.

Kan iemand met een nierziekte ook Atkinsdieet doen?

Iemand met een nierziekte moet het persoonlijke advies van zijn of haar dokter opvolgen omdat ieder geval verschillend is.

Kan een vetrijk dieet kanker veroorzaken?

Een epidemiologisch onderzoek van de voeding van meer dan 500.000 mensen uit 10 Europese landen, de European Prospective Investigation into Cancer (EPIC), heeft bevestigd dat het eten van groente en fruit de kans op kanker kan verkleinen. Voorlopige resultaten van de EPIC suggereren dat het eten van rund- en varkensvlees of andere levensmiddelen van dierlijke oorsprong het risico van kanker niet vergroten. Eťn onderzoek heeft echter onderscheid gemaakt tussen bewerkt en vers vlees en dit suggereert dat vlees dat met nitraat is behandeld, en niet vers vlees, wel eens de schuldige kan zijn. Geschroeid vlees lijkt ook het risico te vergroten.

Hoe kan ik van cellulitis afkomen?

Helaas is cellulitis een probleem voor vele vrouwen, ook als zij slank zijn. Daarom zijn er zoveel Ďcellulitisverminderende' producten op de markt. Over het algemeen is men van mening dat deze crŤmes niet helpen om cellulitis te verminderen. U kunt er echter wel iets anders aan doen. En het belangrijkste is dat u zich aan uw koolhydraatbeperkte handhavingsprogramma houdt. Aerobische lichaamsbeweging is ook onmisbaar. Het is niet alleen een belangrijk onderdeel van een werkzaam gewichtsverliesprogramma dat ziekte voorkomt, het verbetert ook de bloedsomloop naar gebieden waar cellulitis het eerst optreedt, zoals de dijen en de bips. Het gebruik van een loofa in bad en massage verbetert ook de bloedsomloop. Als de bloedsomloop niet optimaal is, hebben vocht en vet de neiging om zich in het bindweefsel te verzamelen, wat kan zorgen voor bobbels of cellulitis. Er zijn ook natuurlijke stoffen die de bloeddoorstroming kunnen verbeteren en die kunnen maken dat uw huid er beter uitziet. Net als bij voedingssupplementen zoals omega-3 vetzuren en gammalinoleenzuur (GLA), is van de kruiden gotu kola en ginkgo biloba aangetoond dat zij de gezondheid van uw bloedvaten verbeteren. Druivenpitextract is ook een supplement dat de bloedsomloop kan verbeteren.

Mag ik hoestsiroop?

De meeste hoestdrankjes en hoestpastilles die u zo kunt kopen, bevatten suiker, wat uw gewichtsverlies kan belemmeren. Uw drogist of apotheker kan u vertellen welke merken hoestdrank suiker- en alcoholvrij zijn.

Ik heb diabetes, wat kan Atkins low carb dieet voor me doen?

De Atkins Voedingsmethode kan een rol spelen als het stofwisselingssyndroom zich ontwikkelt tot volledige diabetes type 2. Zie voor meer informatie over problemen met de bloedsuiker Dr. Atkins' Nieuwe dieetrevolutie. De Atkins Diabetes Revolution komt in de Verenigde Staten in augustus 2004 uit. Belangrijk: bij zowel diabetes type 1 als type 2 moeten alle veranderingen in medicatie worden gecontroleerd door een dokter die bijzonder goed op de hoogte is van de Atkins Voedingsmethode.

Krijg ik diarree als ik Atkins low carb dieet doe?

Diarree komt niet vaak voor voor bij mensen die Atkins doen. Tijdens de inductie hebt u zelfs meer kans op verstopping. Sommige mensen kunnen echter geen zuivelproducten verdragenóen de consumptie van kaas en room kan dan diarree veroorzaken. Als dit het geval is, laat u alle zuivelproducten weg om te zien of het dan beter gaat. U kunt ongezoete psylliumvezels toevoegen; deze werken als een spons en nemen water op, waardoor de ontlasting normaal wordt. Als u niet op die behandeling reageert, dan bekijkt u de hoeveelheid vet in uw dieet. Als u, voordat u met Atkins low carb dieet begon, op een extreem vetarm dieet bent geweest, dan kan het even duren voordat uw lichaam zich aangepast heeft. Als vet in de voeding niet de oorzaak is, dan kan diarree ook veroorzaakt worden door het innemen van de aanbevolen supplementen. Probeer er een week mee te stoppen en als de diarree dan wegblijft, introduceert u ze ťťn voor ťťn weer. Het eten van koolhydraatarme traktaties die suikeralcohol bevatten kan ook darmproblemen veroorzaken. Als u diarree hebt, is het vooral van groot belang dat u minimaal acht glazen water per dag drinkt om te voorkomen dat u uitdroogt.

Waarom ben ik duizelig in de eerste dagen van de Inductie?

Ga eerst naar de dokter om er zeker van te zijn dat u geen ziekte hebt waarvoor u behandelt dient te worden. Als deze mogelijkheid uitgesloten is, kan het ook zijn dat u last hebt van ontwenningsverschijnselen omdat u geen koolhydraten meer eet. Als uw lichaam eraan gewend raakt om in de eerste plaats als brandstof te gebruiken, dan moeten deze symptomen verdwijnen, meestal binnen een week. U kunt ze verzachten door meer groente toe te voegen die weinig koolhydraten bevatten zoals bladgroente. Als uw lichaam zich aan de koolhydraatbeperking heeft aangepast, vermindert u die hoeveelheden weer. Misschien vindt u het handig om de hele dag door eiwithoudende snacks te nemen, zoals een plakje kalkoenvlees of roomkaas in selderie. Probeer een paar dagen elke drie tot vier uur iets te eten en zorg ervoor dat u ruim voldoende water drinkt.

Waarom hebt ik last van een opgeblazen gevoel/winderigheid?

Dit kan veroorzaakt worden door de verandering in het soort levensmiddelen dat u eet. Eet u veel meer kaas en/of groente? Het zal even duren voordat uw spijsvertering aan deze levensmiddelen gewend geraakt is. Misschien bent u ook overgevoelig voor lactose, en in dat geval zal het eten van veel kaasproducten u een opgeblazen gevoel geven. Probeer een dag of twee geen kaas te eten om te zien of de symptomen verdwijnen. Als dat het geval is, kunt u misschien kaasvervangers proberen die van soja- of rijstmelk gemaakt zijn. Soms helpt het ook als u uw groente beter kauwt of ze kookt in plaats van rauw te eten. Beperk tenslotte de consumptie van koolhydraatbeperkte artikelen die suikeralcohol bevatten. Suikeralcohol veroorzaakt bij sommige mensen wel eens darmproblemen en winderigheid.

Ik heb galstenen, kan ik dan wel Atkins doen?

Mensen met bestaande galstenen kunnen problemen hebben met vetrijke maaltijden. Volg de instructies van uw dokter op. Net als met elke medische aandoening, moet iemand met galstenen Atkins of een ander gewichtsverliesprogramma alleen doen onder begeleiding van een arts. In de praktijk kunnen de meeste mensen met galproblemen gewoon het Atkins Low Carb dieet volgen.  


Ik heb struma, kan ik dan wel Atkins lowcarb dieet doen?

Een van de complicaties van struma is de neiging tot gewichtstoename, dus het kan nodig zijn om met een gewichtsbeheersingsprogramma te beginnen. De levensmiddelen die u eet als u Atkins doet, zijn niet gecontra-indiceerd voor deze aandoening. Net als met elke medische aandoening, moet iemand met struma Atkins low carb dieet of een ander gewichtsverliesprogramma alleen doen onder toezicht van een arts.

Waarom valt mijn haar nu uit?

Het is natuurlijk om af en toe een periode te hebben waarin uw haar uitvalt. Maar als dit is een permanent probleem is, moet u eerst controleren of u niet te weinig calorieŽn eet of maaltijden overslaat. Elk gewichtsverliesprogramma kan als overlevingsmechanisme uw stofwisselingssnelheid vertragen, en dit kan haaruitval veroorzaken. Anders dan met caloriebeperkte diŽten, is bij Atkins de kans het kleinste dat u last van haaruitval krijgt omdat het hogere aantal calorieŽn ervoor zorgt dat het lichaam zich niet gedraagt alsof het in de 'verhongerstand' staat. U kunt ook een tekort aan specifieke voedingsstoffen hebben, die uw haaruitval beÔnvloeden. Probeer eens biotine, N-acetylcysteÔne (NAC), glutathion en lecithine aan uw dieet toe te voegen. Als uw haaruitval erg sterk is, moet u uw dokter raadplegen.

De hierin gepresenteerde informatie is op geen enkele wijze bedoeld als medisch advies of als vervanging voor een medisch consult. Deze informatie moet worden gebruikt in combinatie met de begeleiding en behandeling door een arts, vooral als u medicijnen inneemt, zoals diuretica (plaspillen) of medicijnen voor uw bloeddruk of diabetes. Of u nu wel of niet op uw streefgewicht bent, raadpleeg altijd uw huisarts voordat u met dit programma begint zoals u met elk voedingsprogramma zou doen. Uw arts dient dan een bloedonderzoek uit te voeren zodat u uw beginwaarden hebt voor de juiste follow-up en zodat u uw onderhoudsniveau van koolhydraatconsumptie op u persoonlijk kunt afstemmen. Net als bij elk ander programma mogen de afvalfasen van het Atkins bloedsuikercontrole-programma niet gevolgd worden door dialysepatiŽnten, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.