Misschien wordt u al door diabetes belaagd

 

Er is zowel goed nieuws als slecht nieuws over het voortschrijden van deze gevaarlijke ziekte.

Eerste het slechte nieuws: diabetes is een ernstige ziekte en u kunt er aanleg voor hebben of de neiging ertoe hebben, ook als niemand in uw familie diabetes heeft. Diabetes veroorzaakt de meeste nieuwe gevallen van blindheid in de Verenigde Staten. Het veroorzaakt ook de meeste gevallen van nieraandoeningen, wat weer een enorme stap op weg naar hartaandoeningen is en bovendien kan het de bloedsomloop zo ernstig beschadigen dat elk jaar 67.000 Amerikanen een amputatie ondergaan
1. Als u het risico loopt om diabetes te krijgen, dan moet u de rest van uw leven met een grote boog om voedsel heenlopen dat diabetes verandert in een akelige verzameling aandoeningen.

Diabetes komt steeds vaker voor. Bovendien overkomt het ook jongeren. In het verleden stelden artsen de diagnose diabetes bij mensen ouder dan 50 of 60 jaar. Volgens een recent onderzoek
2
is de gemiddelde leeftijd van de eerste diagnose van diabetes bij de baby-boomergeneratie nu echter 37! Of u nu diabetes krijgt als u in de 30 of in de 50 bent, het belangrijkste punt is dat u er al tientallen jaren naartoe gewerkt hebt. Diabetes type 2 ontstaat namelijk nooit zomaar. We eten ons er naartoe, met drie maaltijden per dag, duizend maaltijden per jaar, tienduizend maaltijden per decennium.

Dat is een heleboel slecht nieuws. Het goede nieuws is dat diabetes type 2:

1.        vaak door de voeding wordt veroorzaakt

2.        bijna altijd helemaal te voorkomen is

3.        bijna altijd te veranderen is in een latente aandoening, als u er snel genoeg bij bent

4.        praktisch altijd te verbeteren is en gedeeltelijk valt terug te draaien, ook in een laat stadium van de ziekte.

Het is gedeeltelijk terug te draaien omdat het met de juiste eetgewoontes onder controle te houden is, maar alle reeds aangerichte schade kan niet altijd worden gerepareerd.

Diabetes is verraderlijk. Als pre-diabetes is het meestal al tientallen jaren aanwezig. Tijdens die periode kan het met een eenvoudige glucosetolerantietest (GTT) worden aangetoond. Hoewel de American Diabetes Association schat dat op dit moment een op de drie diabetici zich niet bewust is van de ziekte
3
, bleek in de medische praktijk van dr. Atkins dat we op elke diabeet ongeveer drie pre-diabeten vinden als we een GTT uitvoeren op patiŽnten met symptomen en/of diabetes in de familie.

Geselecteerde referenties

1.        "Conquering Diabetes: A Strategic Plan for the 21st Century: A Report of the Congressionally-Established Diabetes Research Working Group," 1999, NIH Publication No. 99-4398.

2.        Publications and Products: National Diabetes Fact Sheet Centers for Disease Control Program, 1998.

3.        Atkins Diet Study, Roper Starch Worldwide Survey, #CN0216. November, 1999.

 

Het Atkins antwoord op diabetes

Verlaag de productie van insuline en u kunt het voortschrijden van deze ziekte en de ermee verbonden gezondheidrisico's terugdraaien.

De eerste sleutel tot het ontsluiten van de oplossing voor de diabetes-epidemie is het erkennen van een welbekend wetenschappelijke feit. De tweede sleutel is het toepassen van de behandeling op basis van inzicht in dit feit. Er zijn nog steeds veel te veel medische professionals die het feit wel erkennen maar de oplossing niet in praktijk brengen. Het eenvoudige feit is dat het vroegste, te diagnosticeren stadium van diabetes type 2 verband houdt met de productie van veel te grote hoeveelheden insuline.

Als het lichaam zich in die toestand bevindt, kan de insuline zijn werk niet doen (vandaar de term insulineresistentie) en daarom blijft het glucoseniveau in het bloed verhoogd. Een hoog insulineniveau veroorzaakt nog meer gezondheidsproblemen zoals obesitas, hoge bloeddruk en twee van de belangrijkste risicofactoren voor hartaandoeningen: hoge triglyceride-niveaus en een laag niveau van HDL of "goede" cholesterol. Wetenschappers ontdekken steeds meer problemen die worden toegeschreven aan hyperinsulinisme, inclusief polycysteus ovariumsyndroom en een verhoogde kans op overlijden aan borstkanker.

Waardoor wordt een levensbedreigende stijging van insulineniveaus dan veroorzaakt? De primaire oorzaak is het eten van te veel koolhydraten van de verkeerde soort. In mindere mate kan ook het eten van te grote hoeveelheden eiwitten het bloedsuikerniveau beÔnvloeden. Als eiwit echter wordt gebruikt voor het primaire doel, nl. het opbouwen van spiermassa, dan wordt er geen insuline geproduceerd. En wat heel belangrijk is, er is geen insuline nodig voor het omzetten van lichaamsvet of vet in de voeding.

Als u de Atkins Lowcarb Voedingsmethodeģ goed volgt, dan mijdt u het probleem van te veel insuline door uw lichaam over te laten schakelen naar een stofwisseling die in de eerste plaats vet verbrandt. Al die miljoenen mensen in een vroeg stadium van diabetes eten koolhydraatrijke maaltijden en nemen medicijnen in die de insulineproductie misschien stimuleren en stevenen daarmee geheel onwetend af op zelfvernietiging. Misschien denken zij dat hun huidige dieet hen wel zal beschermen, maar als deze mensen hun koolhydraten beperken door hun calorieconsumptie te beperken, dan zullen zij zich na verloop van tijd waarschijnlijk gaan vervelen of ze raken gefrustreerd door hun beperkte dieet. Dan gaan ze waarschijnlijk weer te veel van de verkeerde soort koolhydraten eten, waardoor ze opnieuw via het insulinerijke pad in de problemen komen. Als u diabetes hebt en met Atkins begint, dan beperkt u uw koolhydraatconsumptie en eet u voedingsmiddelen met zo weinig glykemische impact dat u uw bloedsuiker kunt normaliseren. U wordt dan iemand met latente diabetes, wat betekent dat u de ziekte nog wel hebt maar dat u de symptomen volledig bestrijdt.

In de medische praktijk van dokter Atkins zagen dokter Atkins en de andere artsen regelmatig dat dit dramatische verschil optrad. Als zij de door de patiŽnten bijgehouden voedingsdagboeken evalueerden, zagen zij vaak dat een diabeet die een koolhydraatrijk, caloriearm dieet volgde met de nadruk op vetbeperking meestal ontdekte dat zo'n maaltijd het bloedsuikerniveau gemiddeld met 5 of 6 punten liet stijgen als het 90 minuten na de maaltijd werd gemeten. Diezelfde persoon merkte dat een biefstuk, een paar lamskoteletten of een halve gegrilde kip met een gemengde groene salade en een Italiaanse dressing het bloedsuikerniveau met niet meer dan 1 punt liet stijgen, als dat al gebeurde. De Atkins Lowcarb methode is een ideale op koolhydraatarme voeding gebaseerde behandeling voor diabetes type 2. Volgens dr. Atkins: "Een vroege diagnose zou de diabetes-epidemie met ťťn klap tot stilstand kunnen brengen."